Házi Savanyúság

Itt az uborkaszezon, most kell finom savanyúságot eltenni télire.
Anyukám a kertjében minden évben ültet egy sor uborkát.
A gondoskodás eredménye heti kétvödörnyi zsenge, apró, eltennivaló uborka.
Ő már besavanyította a télirevalót, a maradékot nekem és a szomszédoknak adja.
Jól bevált savanyúságlevével teszem el minden évben ezeket az apró uborkákat, el is fogy a tavasz kezdetéig.
A kertben terem még több savanyításra alkalmas zöldségféle, így jutott az üvegembe még felszeletelt cukkini és zöldparadicsom is.
De tehetünk bele még apró hagymát, káposztát és karfiolt is.
Az üvegeket a boltunkból veszem.

hazi savanyusag 1

Hozzávalók:

1,5 liter víz
3-4 evőkanál só
3 dl 20%-os ecet
17-18 evőkanál cukor
3 késhegynyi kénpor
3 csokor kapor
3 teáskanál mustármag
30 szem egész bors
3 kg apró méretű uborka

hazi savanyusag 2

Mossuk meg jól az uborkákat, a végeinél található leszáradt virágokat törjük le. Szórjunk nagyobb befőttes üvegek aljába egy-egy teáskanálnyi mustármagot és kb.
10 szem egész borsot.
Tegyük bele a megmosott kaprot, majd szép sorjában állítgassuk egymás mellé az uborkákat.
Öntsük egy fazékba a vizet, tegyük hozzá a sót, a cukrot és öntsük bele az ecetet és forraljuk fel.

Az uborkákkal megtöltött üvegek tetejére tegyünk egy késhegynyit a borkénből, majd öntsük fel a még forró ecetes lével.
Zárjuk le jól az üvegeket és szépen sorakoztassuk be a spájzunk polcaira.

Ez a mennyiség körülbelül három nagyobb (1700 ml) befőttes üveghez elegendő.

A savanyúságot elkészíthetjük vegyesen apró cukkinivel, zöldparadicsomokkal és paprikákkal is.
Ha a cukkiniből túl sok teremne a kertünkben, akkor szeleteljük fel fél centis vékonyságúra és ezzel töltsük meg a befőttesüvegeket.
Cukkiniből is remek savanyúság készíthető, annak receptjét itt olvashatjátok el.

hazi savanyusag 3

Különleges tálalás csatos üvegekkel

Csatosüveg

Csatos üvegeink nem csak lekvárok és fűszerek tárolására alkalmasak, de kreatívan lehet bennük tálalni is. Nagyon jól mutatnak a saláták, levesek, desszertek és italok ezekben az üvegekben a partikon. A vendéglátás jóval egyszerűbb, mert az ételeket egyszerre lehet elkészíteni, tárolni és tálalni is. És mivel lezárható, ezért szállítani is lehet így a kész finomságokat.

Bővebben...

További cikkeink...

Kényelmes szállítás
Törésmentes csomagolásban

 100% jótállás
A vásárlási elégedettség érdekében

 Ügyfélszolgálat
E-mailen, telefonon, személyesen

Akciók
Szezonális kedvezmények
 

Kapcsolat

  • 1222 Budapest, Gyár utca 15.
  • +36 209 32 8789

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel és megtudod, ha frissül a választék.

Rólunk

Lekvárosüvegek, befőzési kellékek.