Pikáns cukkíni savanyúság

A cukkíni nem csak rántva jó! Megmutatjuk, hogyan készítsünk belőle olyan savanyúságot, amivel feldobhatjuk a krumplis tésztát, rakott krumplit vagy a csirkepörköltet.

 

pikans savanyusag

 

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg cukkíni,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kápia paprika,
  • 3 kapszula kardamom (keleti fűszer magja),
  • 8-10 szem szegfűbors,
  • 8-10 szem feketebors,
  • 1 teáskanál mustármag,
  • 1 teáskanál kurkuma,
  • 4 evőkanál olívaolaj,
  • 20 dkg cukor,
  • 3-4 teáskanál só,
  • 1 dl ecet,
  • 1 liter víz

 

A megmosott cukkíni végeit levágjuk, és héjastól legyaluljuk. A hagymát apróra felvágjuk, ugyanígy járunk el a piros kápia paprikával, ami szép színt fog adni a savanyúságunknak. 3 szem karmamont késsel összenyomunk.

Nagyobb lábasban olívaolajat hevítünk, rátesszük a hagymát, paprikát, kardamont, pár szem szegfűborsot, egész borsot, mustármagot. A fűszereket azért hevítjük az olajon, hogy az ízek jobban kioldódjanak, így a savanyúságunk sokkal finomabb lesz.

Pár perc dinsztelés után rászórjuk a kurkumát. Ugyanúgy működik mint a pirospaprika, rá kell szórni a forró zsíradékra, gyorsan elkeverni, és aztán azonnal felölteni a vízzel. Ez lesz a savanyúság leve. Sóval, cukorral, ecettel ízesítjük, majd jól kiforraljuk.

 

Beleborítjuk a felszeletelt cukkínit, felforraljuk. Megkóstoljuk a levét, hogy elég fűszeres-e, ha hiányolunk még valamit belőle, akkor utána ízesítjük.

A forró cukkínit üvegekbe szedjük. Lezárjuk, pár perce fejre állítjuk, utána mehet a kamrába.

Ez a savanyúság cukkíni helyett készülhet uborkából, amihez gyalulhatunk sárgarépát, zöld paradicsomot, paprikát.

A cukkíniből készülhet még cukkínis citromlekvár, cukkínis sütemény is.

Az egyszerű barackbefőtt

A barackokat tegyük megpucolva, félbevágva, felcikkezve tegyük 720 ml-es üvegekbe.

Ha izgalmasabbá szeretnénk tenni, tehetünk alá málna, áfonya szemeket vagy akár vanília darabot is.

 

 

thumb IMG 0326 1024

 

 

Egy üvegbe körülbelül 5-6 evőkanál cukrot tegyünk majd öntsük fel vízzel, zárjuk le. Majd tegyük egy vízzel teli lábosba úgy hogy az üveg háromnegyedéig ellepje.

Kis lángon a forrástól számított 10 percig lefedve főzzük.

Miután kihűlt kiemelhetjük a kész befőttünket.

 

 

thumb IMG 0327 1024 2

Az útszéli lotyó

Úton, útfélen találkozhatunk a vadon termű mirabella vagy népies nevén, lotyószilvával.
Ne szégyelljünk megállni és egy jó adagot betakarítani belőle.
Fahéjjal, rummal megbolondítva, a csintalan palacsintánkba kívánkozik.

fahejas mirabella 3

Hozzávalók:

1,5 kg lotyószilva
1 kg befőző cukor 1:1
2 darab fahéjrúd
1 dl mandulalikőr vagy rum

Mossuk meg a lotyószilvát, tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá az egész fahéjdarabokat és öntsünk alá félliternyi vizet.
Állandóan kevergetve főzzük körülbelül húsz percig, míg a magjáról teljesen lefő.
Passzírozzuk át egy finomlyukú szitán vagy szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárba.
Az így kapott pürébe keverjük bele a befőző cukrot, keverjük jól össze, és főzzük fel újra.

lotyolekvar

Ha felforrt, rotyogtassuk még öt percig, ha szükséges a tetejére feljövő habot szedjük le róla.
Mielőtt üvegekbe töltenénk, öntsük bele a mandulalikőrt vagy a rumot, majd a még forrásban lévő lekvárt töltsük kis üvegekbe.
Zárjuk le a tetejét jól, és fordítsuk fejre öt percig.
Öt perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.

Kényelmes szállítás
Törésmentes csomagolásban

 100% jótállás
A vásárlási elégedettség érdekében

 Ügyfélszolgálat
E-mailen, telefonon, személyesen

Akciók
Szezonális kedvezmények
 

Kapcsolat

  • 1222 Budapest, Gyár utca 15.
  • +36 209 32 8789

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel és megtudod, ha frissül a választék.

Rólunk

Lekvárosüvegek, befőzési kellékek.